dimecres, 18 d’octubre del 2017

LA PORTA



Estic asseguda a la cadira del despatx i plou. Plou fora i s'agreeix perquè feia molts dies que la sequera feia l'ambient tens. Miro per la finestra i es fosc, el vigilant no trigarà en fer la ronda. El saludaré i li diré que no tardaré en marxar. Em pregunto com sortiré sense mullar-me. Ahir ja sabia que aquesta tarda era de tempestes, feia dies que avisaven per la radio, però sóc tossuda i sempre penso que la realitat s'adaptarà a mi. Vaig amb sandalies i maniga curta, cap jersei. A vegades passa i el mon va al ritme que necessito, avui no. Ha arribat l'hora de sortir, camino pel passadis solitari amb rapidesa, aquesta solitud no m'agrada gens. Dins no hi ha ningú i fora hi ha poca gent, dos quarts de vuit de la tarda. Penso en el meu fill. Obro la porta i fa un sol radiant, la llum es de migdia, tanco els ulls i els torno a obrir, estic tant descol.locada que em pessigo. Em giro i darrera meu hi ha una porta de fusta pintada de color blau cel, cap semblança a la porta gris d'emergències que he fet servir per sortir. Respiro i vaig a casa.






diumenge, 1 d’octubre del 2017

1 D'OCTUBRE


EL SAQUEIG

D'infant em van voler arrencar la llengua
que l'àvia em parlava
quan tornàvem del camp al final de la tarda.
Com les pedres, les flors, la soledat,
arreu ens acompanyem les paraules.
Mutilades i tot, 
han acabat dient el que havien de dir.
Encara deu haver-hi, entre els esbarzers,
aquella é tancada de Lleida que vaig perdre.
Haver salvat la llengua m'ha deixat 
a mercè d'una gent que era la meva.

Autor: Joan Margarit




dissabte, 9 de setembre del 2017

ROURE



A LAS ORILLAS DEL SAR
Autora: Rosalía de Castro


Torna, roble, árbol patrio, a dar sombra
cariñosa a la escueta montaña
donde un tiempo la gaita guerrera
alentó de los nuestros las almas
y compás hizo al eco monótono
del canto materno,
del viento y del agua,
que en las noches del invierno al infante
en su cuna de mimbre arrullaban.
Que tan bello apareces, ¡oh roble!
de este suelo en las cumbres gallardas
y en las suaves graciosas pendientes
donde umbrosas se extienden tus ramas,
como en rostro de pálida virgen
cabellera ondulante y dorada,
que en lluvia de rizos
acaricia la frente de nácar.
¡Torna presto a poblar nuestros bosques;
y que tornen contigo las hadas
que algún tiempo a tu sombra tejieron
del héroe gallego
las frescas guirnaldas!



dimarts, 11 d’abril del 2017

MONTE ARRUIT

Monte Arruit va ser una fortalesa que es va construir entre 1912 i 1916 durat el Protectorat Espanyol al Marroc a prop de Melilla a la provincia  de Nador. L'agost de l'any 1921 van morir a Monte Arruit tres mil soldats espanyols durant la guerra del Rif.

El meu besavi hi va estar durant una part del seu servei militar entre el gener de 1915 i el gener de 1920 i va escriure en una postal a la meva besavia:

"Te mando esta postal para que veas el sitio donde estuvimos este año pasado los que hay ahí son del Regimiento de Melilla nosotros no estabamos, si está el Luis ahí él te dirà como està todo esto porque el lo vio varias veces".


El 19 d'octubre de 1919 escriu una carta des de Monte Arrui que deia:


"Juana después de saludarte te paso a decirte que de lo que me dices que te dija el campamento... estamos muy tranquilos y muy a gusto, trabajo hay poco, nada mas que ahora tenemos alguna limpieza por causa que el campamento esta sucio, esto es lo que en este campamento hay porque aunque tengo mas servicio no se me da cuidado porque tiene uno toda la libertad que tiene"




diumenge, 26 de març del 2017

AVUI FA CENT ANYS


Els joves espanyols que van ser reclutats l'any 1914 tenien una llarga mili per realitzar, tenia una durada de cinc anys, amb una primera situació de servei actiu de tres anys i una segona de dos anys, després passaven a la reserva. Juan Valero Alarcon el meu besavi va ingressar a la caixa de reclutes el 1 d'agost de 2014 a Huerca l'Overa  i va ingressar al Regimiento de Infanteria Sant Fernando nº 11 el 15 de gener de 1915 destinat a la zona nord del protectorat espanyol al Marroc que incluia les regions del Rif i Yebala. 

Al març de 1912 es signa el tractat de Fez amb França on s'establia el protectorat espanyol amb capital a Tetuan i al 1913 comença l'ocupacio formal del territori. S'enviaven reclutes de lleva sense cap preparació per tal de nutrir l'exercit que havia de controlar la zona, amb un accés deficient a aigua potable, i un baixa qualitat del menjar, la roba, les armes i les condicions sanitàries.


El dia 27 de març de 1917 el meu besavi escribia aquesta postal des de Melilla:

Aprecida Juanita te deseo felicidad en compañia de tus padres y tus hermanas y hermano. Yo sigo con mi ronquera y mi resfriado. Juana despues de saludarte paso a explicarte lo que me pides que te cuente, lo que tengo es que me encuentro un poco delicado del estomago y no tengo ganas de comer, las comidas son buenas pero mi estomago no las permite solo me mantengo con el pan que me dan y si me como el pescado.

Juana le dices a mi madre que no sea tonta y no llore que lo que tengo es un catarro fuerte pero no otra cosa, asi que no llore que ya me queda poco que estan pidiendo la residencia a los del catorce que son los mas grandes en Africa.

Juana tambien me dices que tu sobrina Angustias tiene mucho saber, mas vale que sea lista que tonta. Tambien te dijo que Diego se encuentra ya en este campamento y tendra carta de el su familia.

Tambien te dijo que cada dia que pasa me parece un año y no molestandote mas me despido con un fuerte abrazo para tu padre y tu madre y tus hermanas y tu hermano, mi padre y madre y hermanas y sobrinos, el corazon de este tu novio que lo es tuyo siempre.

Juan Valero Alarcon






diumenge, 29 de gener del 2017

ARBRES


Quan jo era xic, alçava a les estrelles
los ulls i el braç d'un cop
per abastar aqueixes flors tant belles;
les veia tant a prop!

Jacint Verdaguer







dimarts, 10 de gener del 2017

DIA DE REIS


Em llevo aviat i la desperto
no fem soroll i parlem baixet,
és de dia i ens llevem.

La porta del menjador està tancada
i el granulat del vidre de la porta
no ens deixa veure.

No ens decidim,
tenim els peus freds
i no volem que els reis ens vegin.

Tornem al llit i esperem...

Autora: E. Martinez